
Klassikko lautapeli Shakki nauttii edelleen suosiostaan
Shakki on edelleen tänäkin päivänä kaikista suosituimpien lautapelien joukossa maailmanlaajuisesti. Ja etenkin, jos otetaan huomioon sen kyky kestää ajan patinaa.
Peli jonka varmasti kaikki tietävät
Kuusi erilaista nappulaa joilla jokaisella on omat kykynsä liikkua ja lyödä vastustajan nappuloita. Peli on tavallaan hyvin yksinkertainen, mutta myös samalla varsin moniulotteinen. Kiehtova peli jota pelataan niin kotosalla omassa rauhassa perheen kesken sekä suurissa turnauksissa isoista rahoista ja kunniasta kamppaillen.
Shakki on niin suosittu, että siitä lyödään vetoa nettikasinoilla. Nerokas shakin pelaaja voi siis voittaa niin sanotusti hilloa joko voittaa itse shakkiturnauksen tai sitten lyömällä vetoa oikean voittajan puolesta.
Pelin kulku
Peliä pelataan laudalla jossa on 8x8 ruudukko. Kummallakin pelaajalla on samanlaiset nappulat, mutta eri väriset. Värivaihtoehtoja on tasan kaksi, musta ja valkoinen.
Pelialustan tulee olla asetettu niin, että sinulla sekä vastustajallasi on musta ruutu vasemmalla puolella. Silloin oikealle reunalle osuu valkoinen ruutu. Asetatte upseerit ensimmäiselle riville ja sotilaat toiselle riville. Upseerin arvoisia ovat kuningas, kuningatar, lähetit, ratsut sekä tornit. Tornit tulevat laidoille. Ratsut tornien viereen sisäpuolelle. Lähetit ratsujen viereen sisäpuolelle. Valkoinen kuningatar tulee asettaa valkoiseen ruutuun ja vastaavasti musta kuningatar mustaan ruutuun. Kuningas asetetaan sitten jäljelle jäävään ruutuun kuningattaren viereen.
Pelin aloittaa valkoisilla nappuloilla pelaava pelaaja. Pelaajat siirtävät vuoron perään nappuloita. Ainoana poikkeuksena on niin sanottu linnoitus jolloin pelaaja saa siirtää kahta nappulaa samalla vuorolla. Tämän siirron saa tehdä vain kerran koko pelin aikana.
Voitto tähtäimessä
Shakipelissä on hyvin tärkeätä osata pelin loppuvaihe. Loppuvaihe on jossa upseerien määrä on vähentynyt huomattavasti ja kuninkaan sijoitusta joutuu valvomaan jokaisella siirrolla. Lopussa on erittäin tärkeää hallita sotilaat. Sillä sotilaita voidaan korottaa upseereiksi ja mä voikin olla avain pelin voittoon. Loppupelistrategia riippuu täysin siitä, montako sotilasta on käytössä ja mitkä upseerit ovat vielä pöydällä, kummallakin pelaajalla. Mutta tässäpä joitain yleisiä asioita joita ottaa huomioon:
• Kuningas on aktiivinen nappula, joka voi tukea omia sotilaita tai jopa hyökätä. Älä siis unohda kuninkaan hyökkäysmahdollisuutta.
• Sotilaat ovat arvokkaampia kuin uskoitkaan. Tämä siksi, että ne voivat korottua upseereiksi. Sotilaat ovat vahvempia, kun ne ovat lähempänä korotusriviä tai/ja jos ne muodostavat yhtenäisiä ketjuja suojatakseen toistensa selustat.
• Upseerit ovat aina tehokkaita, kun ne hallitsevat laudan tärkeitä kohtia. Upseerien merkitys vaihtelee loppupelin tyypin mukaan. Hyvänä esimerkkinä, lähetit ovat parempia kuin ratsut, jos laudalla on paljon tilaa. Mutta ratsut ovat parempia kuin lähetit, pelitilanteissa joissa nappuloita on paljon pienellä alalla.
• Oppositio on tärkeä konsepti, joka tarkoittaa sitä, että vastakkaiset kuninkaat ovat samalla rivillä tai sarakkeella ja niiden välissä on parillinen määrä ruutuja. Oppositio antaa edun sille pelaajalle, jonka vuoro ei ole siirtää, sillä hän voi pakottaa vastustajan kuninkaan väistymään
Ikivihreä peli kaikenikäisille
Shakkia voi pelata niin nuoret kuin vanhemmatkin pelaajat. Itseasiassa suosio taitaa ollakin hieman vanhemman ikäluokan puolella. Netistä löytyy paljon shakkisivustoja joissa voi pelata joko tietokonetta vastaan tai muita pelaajia verkon yli. Tarjolla on klassikko shakkia sekä salamapelejä joissa nappulan siirrolle jätetään minimaalisen vähän aikaa. Mielenkiintoista ja jopa sykettä nostava pelimuoto.
Onnea pelikierroksille.